dilluns, 26 de març del 2018

Xe, quin fred que fa ací!

On s'hi troba el lloc més fred de l'univers? És probable pensar que aquest lloc es troba en l'espai profund, molt allunyat de les esteles, on no hi ha cap font de llum o de calor.

Nebulosa Boomerang a la constel·lació de Centaure
Imatge de domini públic CC - Font: NASA
De fet, a una distància de 5000 anys llum del nostre planeta, dins de la constel·lació de Centaure, es troba la nebulosa Boomerang, el lloc més fred de l'espai conegut. La seua dèbil llum, emesa quan ací s'alçaven els megàlits de Stonehenge, li diu als astrònoms que eixe misteriós objecte es troba a una temperatura de dos-cents setanta-dos graus centígrads sota zero (-272 ºC), a penes un grau kelvin (1 K) en el Sistema Internacional d'unitats.

No obstant açò, el lloc més fred de l'univers es troba molt més a prop, ací, en la terra, més concretament, en Itàlia. De veritat, no us enganye, dins d'un lloc amagat en la serralada dels Apeninos (eixe lloc des d'on Marco s'anà a buscar a sa mare) es troba el metre cúbic més fred de l'univers, de tot l'univers conegut. Forma part de l'experiment CUORE (l'acrònim per al nom anglès del projecte: Cryogenic Underground Observatory for Rare Events) que es du a terme dins del laboratori Gran Sasso en l'Institut Italià de Física Nuclear.

Construcció del criòstat CUORE en octubre de 2014
Imatge lliure de drets CC - Autor: Mets501

Es tracta d'un atifell de coure de 400 quilograms de pes i un metre cúbic de volum que es troba dins d'un criòstat amb una temperatura de dos-cents setanta-tres coma cent quaranta-quatre graus centígrads sota cero (-273,144 ºC). A penes sis mil·likelvin (6 mK), sis mil·lèsimes per damunt del zero absolut. No hi ha res més fred. Res.

I vosaltres us preguntareu, per a què serveix aquest lloc tan gèlid? Bé, té a veure amb tot això de la matèria i l'antimatèria, els neutrins, i l'origen de l'univers, un tema massa complicat per a tractar-ho ací. Si voleu saber més, us recomane que visiteu els llocs web dels enllaços que he posat al final d'aquesta entrada.

Representació artística del refredador atòmic del projecte Cold Atom Lab
Font: NASA / JPL Caltech
Però sembla que potser hi haja un lloc encara més fred que aquest metre cúbic de coure. La NASA planeja construir un lloc més fred encara dins de l'Estació Espacial Internacional. Es tracta del projecte Cold Atom Lab, i consisteix en un refredador atòmic que servirà per estudiar la matèria en condicions extremes, i que aconseguirà arribar als cent picokelvin (100 pK, o siga, 0,0000000001 K), només una deu mil milionèsima de grau per damunt del zero absolut, on tota l'activitat tèrmica dels àtoms es paralitza.

I després hi ha gent que es queixa del fred que fa!

Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

La mort de "Le grand K"

No recorde en quin curs van ensenyar-me aquesta definició quan anava a l'escola, però recorde perfectament al meu professor de Física e...