Recursos TIC


Recursos TIC aplicats al mòdul d’assaigs fisicoquímics

Estats de la matèria i canvis d'estat: Es tracta d’un lloc web on es tracten els diferents estats de la matèria, l'estat sòlid, l'estat líquid, i l'estat gasós, mitjançant animacions interactives on es veu l’aspecte microscòpic de la matèria i com es produeixen els canvis d’estat quan apuja la temperatura. Perquè funcionen les animacions cal tindre instal·lat l’entorn Java i donar-li permís perquè s’executen els continguts d’aquest lloc web.

Lleis dels gasos: Dins d’aquest lloc web (Educaplus) tenim molts recursos TIC per a treballar els gasos i les seues lleis més importants: llei d’Avogadro, llei de Boyle, llei de Gay-Lussac, llei de Charles i llei de Graham. Conté tota la informació que veurem dins del mòdul i, a més a més, té un laboratori virtual amb applets per a fer experiments amb gasos i comprovar el compliment de les diferents lleis. També fa servir l’entorn Java per al funcionament dels applets, per la qual cosa cal tindre’l instal·lat.

Hyperphysics: Enllaç al lloc web del departament de Física i Astronomia de la Universitat de l’estat de Geòrgia als Estats Units (la web està traduïda al castellà). Es troba organitzada mitjançant mapes conceptuals i abasta un gran nombre de conceptes físics, entre els quals podem destacar alguns que desenvoluparem al llarg del mòdul, per exemple: Temperatura, Dilatació Tèrmica, Calor Específica, i Llei dels gasos ideals.

Grup Heurema: Aquest lloc web consisteix en un conjunt de treballs de física i química realitzats pels professors que col·laboren amb ell durant més de 30 anys dedicats a l'ensenyament i la investigació. Us recomane els apartats de pràctiques de física, on trobareu algunes de les que farem en el laboratori.

Krüss-Scientific: Es tracta del lloc web (en anglés) del fabricant d’instruments per a la mesura de la tensió superficial més innovador del mercat. Ací podeu veure les últimes novetats pel que fa als tensiòmetres de força i la mesura d'angles de contacte. És important que li doneu una ullada al tensiòmetre d'anell K6 que utilitzarem en el laboratori per a mesurar la tensió superficial de l’aigua i d'altres líquids.

BRAND GMBH +CO KG: Una font inabastable de recursos al voltant de la utilització del material volumètric que farem servir en les pràctiques. Resulten molt útils els apartats de mesura de la densitat (picnòmetres i densímetres) i el de descàrregues i suport, amb instruccions per al maneig i el calibratge del material volumètric.

Applets Java de física: Lloc web del professor Walter Fendt amb multitud d'applets aplicables al mòdul d'assaigs fisicoquímics. Els més interessants són: pressió hidroestàtica en líquids, força d'empenyiment en líquids, i el de reflexió i refracció de la llum. Alguns dels applets requereixen Java i altres funcionen amb HTML5.

Propietats de la matèria: Recopilació de simuladors en el lloc web d'Edumedia amb diferents continguts per al mòdul, com els estats de l'aigua, lleis dels gasos, dilatació dels metalls, equació d'un gas ideal. No requereixen Java, tots funcionen amb HTML5.

Vaxa Software: Imprescindible quan necessiteu graelles amb dades de propietats físiques, com la densitat de l’aigua a diferents temperatures, calors específiques, coeficients de dilatació tèrmica, constants crioscòpiques i ebullioscòpiques, índexs de refracció, i moltes més.

Empenyiment i flotació: Sala de jocs de flotació on podem jugar amb el principi d'Arquimedes i fer experiments de flotació amb blocs de diferents materials, canviant el volum i la densitat del líquid. Permet simular problemes de flotació a classe perquè els resolguen els alumnes i comprovar després els resultats amb el simulador.

Viscosímetre de caiguda de bola: Simula el comportament d'un viscosímetre Hoppler o de caiguda de bola, mesurant el temps que tarda una bola per caure una distància fixa dins d'un fluid. Podem canviar la viscositat dinàmica dels fluids i comparar els temps de forma paral·lela en ambdós.

Reflexió i refracció de la llum: Aquest simulador és una petita obra d'art pel que fa als fenòmens de reflexió i refracció de la llum. Ens permet comprovar la llei de Snell canviant els índexs de refracció dels mitjans pels quals viatja el raig de llum, i fins i tot determinar l'angle límit en què es produeix la reflexió total. Disposa d'un goniòmetre per a mesurar els angles dels raigs incidents i refractats i d'un mesurador de la intensitat del raig de llum. Imprescindible quan estudiem la unitat dels mètodes òptics d'anàlisi.

Polarímetre virtual: Amb aquest polarímetre virtual entendrem millor el fenomen de polarització de la llum i la mesura d'aquesta propietat òptica. Ens permet escollir entre diferents substàncies òpticament actives i canviar la concentració i el pas òptic de la cel·la de mesura. Simula l'angle de desviació del feix de llum polaritzada i els càlculs per obtenir el coeficient de rotació òptic específic de la substància utilitzada.



Recursos TIC aplicats a la unitat didàctica de magnituds físiques i unitats de mesura.

L'escala de l'univers: Es tracta d’una animació interactiva molt bonica, creada per Cary i Michael Huang que ens compara la grandària dels diferents objectes en l’univers, utilitzant les unitats de mesura de la longitud en l’SI amb els seus múltiples i submúltiples. Podem comparar la grandària de coses tan diferents com la doble hèlix del DNA (mida: 3·10-9 m, és a dir 3 nm) amb l’estela Artur (mida: 3,6·1010 m, és a dir 36 Gm). A més a més, si punxem sobre els objectes, ens dóna informació sobre l’objecte i la seua grandària. Requereix Adobe Flash Player per veure-la.

Mettler Toledo: Mettler Toledo potser és el millor fabricant de balances i instruments de pesatge del món. El seu lloc web conté els procediments normalitzats de treball (PNT) que utilitzarem en el laboratori per determinar les característiques metrològiques de les balances, tals com la sensibilitat, la repetibilitat i l'excentricitat.

Convertidor d'unitats: En el lloc web de Fisicanet teniu aquest convertidor d'unitats on podeu comprovar els resultats dels vostres canvis d'unitats quan feu els exercicis utilitzant els factors de conversió. També resulta útil quan feu problemes on les unitats no siguen homogènies per utilitzar-les dins d'una expressió.

Peu de rei virtual: Es tracta d'un meravellós peu de rei virtual amb un rang de mesura de 100 mm i una sensibilitat de ±0,05 mm amb el qual podeu practicar les lectures del nònius, que sempre us porten de cap dins d'aquesta unitat. Per utilitzar-ho, heu de punxar dins de l'applet i s'obrirà el peu de rei a pantalla completa, i podreu desplaçar-ho a dreta i esquerra per a canviar la mesura. També disposeu d'una lupa per augmentar el nònius i decidir quina divisió coincideix millor, i una icona d'un ull per a veure o no el valor numèric de la mesura. Necessiteu tindre instal·lada l'última versió de Java.

Micròmetre virtual: Es tracta d'un altre instrument de mesura fantàstic, un micròmetre virtual amb 25 mm de rang de mesura i ±0,01 mm de sensibilitat per practicar les lectures com si estiguérem utilitzant-lo en el laboratori. Funciona de la mateixa forma que el peu de rei virtual, i podeu fer girar el tambor del micròmetre cap a dalt o cap a baix per a canviar la mesura.

UL - Assaig de tracció: Dins de l'escola d'enginyeria de la Universitat de Liverpool trobareu aquesta màquina d'assaigs per simular l'assaig de tracció amb provetes d'acer, per tal de practicar amb les unitats d'esforç (força per unitat de secció) i la deformació unitària (recordeu que és una magnitud sense dimensions). Podem escollir el percentatge de carboni en l'acer i sotmetre-ho a l'esforç de tracció fins a arribar al trencament de la mostra. La simulació ens dóna la gràfica d'esforç-deformació de l'assaig, on podem veure les característiques elàstiques i plàstiques de l'acer escollit.

Calculadora científica virtual: Una calculadora científica avançada que es pot utilitzar directament amb el teclat o punxant els botons amb el ratolí. Pot resoldre equacions i fer representacions gràfiques. Una eina molt útil per a aquesta unitat, sobretot quan ens quedem sense bateries o quan no trobem la calculadora de butxaca.

Curs interactiu de física en Internet: Aquest lloc web elaborat per Angel Franco García consisteix en un curs interactiu de Física en la xarxa que du ja més de 20 anys funcionant. Es tracta d’una petita meravella, amb applets que ens permeten interaccionar amb molts dels conceptes que aprendrem dins del mòdul d’assaigs fisicoquímics, i fer experiències en l’ordinador com si estiguérem en el laboratori. Us recomane els apartats: Magnituds i Unitats de Mesura, fluids, i sobretot l’apartat de calor i temperatura on podrem fer experiments amb un calorímetre i mesurar propietats fisicoquímiques com la calor específica o la calor latent de canvi d’estat. Cal tindre instal·lat l’entorn Java perquè funcionen els applets.

Ajust per regressió lineal: Eina indispensable quan expliquem com es fan les regressions lineals i el calibratge dels instruments de mesura. Mitjançant aquesta simulació podem veure com s'afecta la qualitat de la regressió amb els punts de la gràfica, i com canvia el coeficient de correlació i l'equació de la recta.

BIPM: Lloc web oficial de l'Oficina Internacional de Peses i Mesures (Bureau International des Poids et Mesures) on trobem tota la informació oficial quant a la metrologia, les unitats de mesura en l'SI, les definicions dels patrons en l'SI, etc.



Recursos TIC aplicats als sistemes de qualitat, la normalització i l'acreditació de laboratoris d'assaig.

AENOR: Lloc web de l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació. Es tracta d'un organisme que contribueix a la millora de la qualitat i la competitivitat de les empreses, els productes, i els serveis en l'àmbit nacional. Mitjançant les normes UNE, és l'organisme legalment responsable encarregat del desenvolupament i la difusió de les normes tècniques a Espanya. Ací trobareu el catàleg actualitzat de totes les normes legals d'aplicació quant als mètodes d'assaig, i tota la informació respecte a la certificació de sistemes de qualitat pel referencial ISO 9000.

ISO: Lloc web de l'Organització Internacional per a l'Estandardització (International Organization for Standardization). Es tracta d'una organització internacional independent que no depén de cap govern, a la qual pertanyen més de 161 organismes nacionals d'estandardització. Proporcionen especificacions mundials sobre productes, serveis i sistemes, per tal d'assegurar qualitat, seguretat i eficiència. Són els que fan que les coses funcionen en tot el món.

ASTM: Lloc web de l'Associació Americana per a la Normalització dels Assaigs de Materials (American Standards for Testing Materials), i té el lideratge reconegut en l'àmbit mundial en el desenvolupament i subministrament de normes de consens voluntari, que s'utilitzen en tot el món per millorar la qualitat del producte, millorar la salut i la seguretat, enfortir l'accés al mercat i el comerç, i construir la confiança del consumidor.

ENAC: Lloc web de l'Entitat Nacional d'Acreditació. És l'entitat designada pel govern per a operar a Espanya com l'únic organisme nacional d'acreditació. Allò que fan és generar confiança en el mercat i en la societat en general quant a la competència tècnica dels avaluadors de la conformitat acreditats, contribuint a la seguretat i el benestar de les persones, la qualitat dels productes i serveis, i la protecció mediambiental. El referent normatiu per a l'acreditació de laboratoris és la norma UNE-EN ISO 17025.

BVQI: Lloc web de Bureau Veritas Quality Insurance, empresa líder mundial en assaigs, inspecció i certificació. Creada en 1828, està reconeguda i acreditada per les principals organitzacions nacionals i internacionals.



Altres recursos TIC d'utilització més general.

El meu canal YouTube: Accés al meu canal de YouTube, on trobareu els meus videotutorials, les meues subscripcions a altres canals, i les meues llistes de reproducció amb vídeos interessants.

Viquipèdia: Accés a Viquipèdia, la versió en català de l'enciclopèdia de contingut lliure més coneguda en la xarxa. Molt útil per cercar la informació que us demane dins de les unitats que fan servir la metodologia TILC per a treballar els continguts.

DNV: Accés al Diccionari Normatiu Valencià, per trobar definicions i millorar el lèxic i la gramàtica quan treballeu les unitats del mòdul.

Generalitat Valenciana: Ací trobareu tota la informació necessària quant a les diferents famílies de cicles formatius en la Comunitat Valenciana: els de grau mitjà i els de grau superior. A més a més, dins de cada cicle formatiu teniu la legislació aplicable amb els continguts curriculars, els horaris, l'accés a través d'una prova, i els centres educatius on s'imparteix cadascun dels cicles.

Edmodo: Accés a la plataforma Edmodo, que molts professors utilitzem per difondre els continguts dels mòduls, fer qüestions, resoldre els dubtes, i demanar-vos activitats com els quizs, que us ajudaran a l'hora de preparar-vos per als exàmens tipus test. Heu de registrar-vos utilitzant el codi del mòdul, tal com us explicarem a classe.

Mindmeister: Aquesta eina TIC vos resultarà molt interessant quan vullgueu treballar i organitzar els conceptes de cadascuna de les unitats del mòdul mitjançant un mapa conceptual o d'idees. De vegades és molt millor que fer-vos el clàssic esquema de la unitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

La mort de "Le grand K"

No recorde en quin curs van ensenyar-me aquesta definició quan anava a l'escola, però recorde perfectament al meu professor de Física e...